«

»

Dec 27

Afronden is falende efficiëntie

De laatste dagen van het jaar tikken voorbij en iedereen om mij heen legt het werk langzaam neer. Mensen zijn niet meer beschikbaar en de paar die nog achter hun bureau zitten zijn vrijwel niet vooruit te branden. Wat is dat toch met die laatste twee weken van het jaar dat we instorten. Dat we het een beetje op zijn beloop laten en we niet veel meer van plan zijn. Iedereen heeft alleen nog tijd voor de eigen open eindjes.

Het is eigenlijk heel vreemd als je daar over nadenkt. Die laatste twee weken zijn niet veel anders dan de rest van het jaar. Goed er zijn veel mensen vrij maar die kans loop je ook gedurende de rest van het jaar. Er zijn misschien veel bedrijven gezamenlijk op een laag pitje maar als je te maken hebt met interne diensten dan zou dat niet veel uit moeten maken. Dan zou dus eigenlijk niets je ervan moeten weerhouden om aan de slag te gaan. In het nieuwe jaar zetten we ons weer in voor nieuwe dingen. Dan zitten we opeens weer barstensvol ideeën en plannen. Dan bruisen we van de energie en gaan we het helemaal anders doen. Waarom doen we dat niet aan het eind van het jaar. Is het dan zo moeilijk om energie te verzamelen om juist in de laatste weken te knallen. In plaats daarvan ruimen we op van een afgelopen jaar.

Heel veel mensen hebben goede voornemens. Voor het nieuwe jaar hebben we lijstjes klaar waarvan we weten dat we nu al de helft zouden kunnen schrappen. Wat weerhoudt ons ervan om die lijstje niet nu al te gaan uitvoeren. Om meetings in te plannen die wel effectief zijn. Om productbacklogs klaar te hebben staan voor het nieuwe jaar.  Dat we nu al de energie gaan inzetten inplaats van ergens in januari. Plannen kun je heel lang smeden maar je kunt ook gelijk beginnen met uitvoeren.

Ik was zelf van plan om pas in januari mijn training presentaties op te schonen. Om dan pas te beginnen met nieuwe blogs en het schrijven van verhaaltjes. Maar het is eigenlijk eenvoudiger om er nu al mee te beginnen. Om niet op te ruimen maar gewoon door te gaan met waar ik mee bezig ben. Als je aan het einde van het jaar moet opruimen betekend dit dat je het afgelopen jaar dus niet efficiënt hebt gewerkt. Want wat is dan hetgene wat je moet opruimen. Hoe komt het dat je iets hebt wat moet worden geschoond. Wensen die te lang zijn blijven liggen. Als die al een jaar op de plank hebben gelegen hoe komt het dat ze überhaupt op die plank terecht zijn gekomen. Mail die is opgestapeld op je bureau of in je inbox, hoe komt het dat niemand om een snel antwoord verlegen zit.  Waarom staan er nog einde jaargesprekken in je agenda. Kon je die niet eerder houden en zitten daar nog mensen op te wachten.

Mijn advies, als je dan echt wil afronden. Gooi alles gewoon weg en zorg er voor dat je volgende jaar niet hetzelfde meemaakt. Dat je weer van alles moet opruimen en afronden aan het einde van het jaar. Want als je dat hebt, betekend het dat je het jaar niet effiecient hebt ingericht. En betekend dat ook dat je het nieuwe jaar niet goed bent ingegaan.  Neem het komend jaar één voornemen aan. Namelijk dat je er voor gaat zorgen dat er niets op de plank terecht komt. Dat er geen onbeantwoorde mails in je inbox blijven zitten. Of dat er onnodige vergaderingen worden gepland en dat je daardoor de gesprekken mist die er echt toe doen. Voorkom dat je het jaar ingaat met waste en dat je het jaar eindigt met waste. Ruim op. Beslis snel. Wees duidelijk en neem verantwoording. Als we dat met zijn allen doen hoef ik volgend jaar niet deze blog nog een keer te plaatsen en kan ik me bezig houden met belangrijkere zaken.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://agilethings.nl/afronden-is-falende-efficientie/