«

»

Nov 22

Deadline

Deadline. “a line that was drawn around a prison. If prisoners crossed this line they could be shot dead on sight.”

Zijn wij gevangenen van onze eigen projecten. We hebben niets verkeerds gedaan. We werken hard om software op te leveren. Proberen zo goed mogelijk business value toe te voegen in alles wat we doen en we werken zo goed mogelijk samen. Maar er is altijd een deadline. En meestal is die bedacht door iemand die eigenlijk geen weet heeft van de hoeveelheid werk of van de complexiteit van het project. We moeten ons houden aan zo’n deadline en heel vaak, zo niet altijd, gaan we er overheen. We worden gelukkig niet neergeschoten, tenminste voor zover ik weet, maar er zijn altijd mensen niet blij als we over de streep gaan. Meestal de mensen die de deadline hebben bedacht. Of nog erger, mensen die de deadline weer hebben doorgekregen van mensen op een hogere positie. Vaak is zo’n deadline fictief. 31 december, 1 april, 1 september of is deze afgestemd op iemand zijn vakantie of een marketing campagne. De mensen die de deadline moeten halen hebben vaak geen inbreng in het bepalen ervan. En dat is natuurlijk erg jammer en zeker een grote zekerheid dat de deadline niet gehaald gaat worden. Zonder dat ze hier invloed op kunnen uitoefenen worden ze dus eigenlijk zonder enige vorm van proces gevangen gezet.

Nu werken we bij manieren als Scrum en Kanban met continue integratie. Na een bepaalde periode is er software klaar die live zou kunnen. Vaak in kleine overzichtelijke badges die er voor kunnen zorgen dat een project beter wordt of meer functionaliteit krijgt. Een iteratieve manier van werken kent dus eigenlijk geen grote deadline die gehaald moet worden. Dit betekend natuurlijk niet dat er niets vast kan staan. Er moet een doel zijn. Een afronding van iets. Een eindpunt. Maar bij Scrum word er gewerkt naar het opleveren van waarde. Van iets wat zin heeft. Vaak kleine gedeeltes die iets toevoegen en vooral iets van die waarde gaan opleveren. Deadlines zijn vaak het eindpunt van een watervalachtige werkmanier. Het heeft dus een begin en een einde. Helaas komt het ook vaak voor dat dit bepaalde eindpunt niet kan schuiven. De weg ernaartoe is meestal onduidelijk en met heel veel obstakels. Maar de deadline staat vast.

Iteratief werken is iets wat steeds populairder aan het worden is. Veel grote bedrijven nemen het op als een nieuwe manier van werken. Ze slaan er soms zelf in door met het aanpassen van het gehele bedrijf. Flexplekken en het nieuwe werken worden vaak in verband gebracht met agile terwijl die niets met elkaar van doen hebben. Maar de deadlines blijven gehandhaafd. Contracten blijven zoals ze zijn en vormen de munitie die aan het einde van de rit kan worden geladen. Het implementeren van zoiets als Scrum is niet moeilijk. De regels zijn eenvoudig en vaak denken bedrijven dat ze het daarmee voor elkaar hebben. De muur is vervangen voor een mooi grasveld zonder hekken. Hier en daar een landmijn maar die worden vrij snel opgespoord en vernietigd. Maar die lijn, die is niet weggehaald. Het eerste wat dus belangrijk is zou het weghalen ervan. De cipier moet van de muren. En die scherpe munitie moet worden ingeleverd.

Het is altijd leuk om in metaforen te praten omdat dit een heel duidelijk visueel beeld geeft. Een deadline is iets wat beperking oplegt. Wat een dreigende afgrenzing van iets kan zijn. Een dreigmiddel waar niemand nog op zit wachten. Het idee dat een deadline garandeert dat alles mooi afgerond gaat worden en dat het product gegarandeerd kan worden ingezet is een fabeltje. Het is een van de schijnveiligheden die bedacht is. Continue integratie. Iteratief werken en het snel opleveren van waarde is waar het om gaat. En zolang er daar niet als eerste aan gewerkt word is er geen sprake van een agile manier van werken en denken. Hoe mooi alles ook word ingericht en geregeld is met heel veel vrijheden. Het blijft een gevangenis als het project een lijn heeft lopen waar niemand overheen mag en de dreiging van het doorgeladen geweer van de cipier aanwezig blijft.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://agilethings.nl/deadline/

  • Anoniem

    Veel belangrijker is de tijdigheid van de informatie binnen projecten. Als je soms ziet hoeveel moeite mensen hebben op tijd een juist besluit te nemen + de bijhorende informatie op te leveren is het niet gek dat grote ‘deadlines’ niet gehaald worden.

    • De bottomline in alle projecten is communicatie. Als die niet goed is dan is het meestal gedoemd om te mislukken. Een deadline is een van die communicatie fouten. Iets bepalen zonder overleg is een deadline. Iets bepalen met overleg is en ook continue overleg is agile.