«

»

Oct 03

Jip en Janneke

Op een dag komt Jip bij Janneke. Jip wil heel graag een hele mooie speeltuin. Met van alles erin. Janneke kan dit wel maken maar ze wil eerst weten wat er dan allemaal in die speeltuin moet komen. ‘Een zwembad, en een glijbaan, en een zandbak en nog veel meer’ zegt Jip. Janneke schrijft het allemaal op in een mooi plan. Jip leest het even door en zegt tegen Janneke dat ze het mag gaan maken maar dat hij eerst alles tot in de puntjes wil zien. Janneke gaat aan de slag met heel veel stoepkrijt en laat aan het eind van de week alles zien.

Jip vind het allemaal heel mooi. Maar hij wil nog meer weten. “Hoe hoog wordt de glijbaan. Hoe warm het zwembad. En wat voor kleur krijgt het zand in de zandbak” vraagt Jip. Janneke weet het niet dus verzint ze van alles. “twintig meter hoog. En heel erg warm. En het zand is rood”. Jip gaat ermee akkoord en geeft Janneke al zijn spaarcentjes. “Over twee weken kom ik kijken” zegt hij en gaat weg. Janneke gaat aan de slag. Ze heeft wat vriendjes uit de buurt gevraagd om te komen helpen. “Maar je kunt helemaal geen glijbaan zo hoog bouwen voor die centjes, en hoe warm is warm. En rood zand is heel erg vies voor je kleren” zeggen ze. “Dat kunnen we nooit zo maken” Janneke is radeloos. Ze had het Jip zo beloofd en als ze terug gaat wordt hij misschien wel boos. Dus besluit ze aan de slag te gaan zo goed als het gaat. Ze beloofd haar vriendjes heel veel ijsjes. De extra centjes voor de glijbaan haalt ze uit haar eigen spaarpot. Het water word gewoon lekker warm, en bij de rode zandbak geeft ze wel extra wasmiddel mee voor Jip zijn moeder.

Als Jip na twee weken terugkomt weet hij niet wat hij ziet. Alles is er maar niet zoals hij in gedachte had. De twintig meter hoge glijbaan durft hij echt niet op. Het zwembad is te warm. En wat zal zijn moeder boos worden als ze de rode vlekken op zijn broek ziet. Jip is boos. En hij wil dat Janneke de speeltuin opnieuw gaat maken. De vriendjes wilde niet meer helpen want het is toch niet hun eigen speeltuin en ze moeten op tijd thuis zijn. Janneke moet huilen en rent naar haar moeder.

Jammer dat Jip en Janneke niet echt samen met elkaar gingen spelen. Jip had samen met Janneke kunnen bedenken hoe het moest worden. Maar ook gelijk met alle vriendjes erbij. Want Timmy zou een prachtig idee hebben gehad voor de glijbaan. Een waterglijbaan. En jip had gelijk het water kunnen voelen en kunnen zeggen dat het kouder mocht. En de moeder van Jip had het zand kunnen afkeuren en met mooi wit zand kunnen komen. Dat zou ook mooier staan bij de waterglijbaan en alles tot een heel mooi klein paradijsje kunnen maken. Tijdens het maken van de speeltuin zouden ze ook achter zijn gekomen dat Jip eigenlijk niet kan zwemmen. Dus hadden ze het water kunnen vervangen voor ballen. Die ook nog eens minder duur zouden zijn zodat ze centjes zouden overhouden voor een wip. Jip en Janneke hadden samen met hun vriendjes de mooiste speeltuin kunnen maken van de buurt. Met zelfs een echte schommel. Want de boom die ze tijdens het maken tegenkwamen had een prachtige tak, en Janneke had nog een stuk touw en een oude binnenband.

Scrum zorgt ervoor dat je samen gaat spelen om een zo mooi mogelijke speeltuin te maken. Door goed samen te werken en goed met elkaar te praten kom je tot oplossingen. Er komen nieuwe ideeën naar boven waar nog niemand eerder aan gedacht had. Een schommel en een ballenbad. Jip kreeg de speeltuin die hij eigenlijk wilde hebben maar dit van te voren niet had kunnen bedenken. En Janneke kon haar spaarvarken heel laten. En de vriendjes uit de buurt hadden de grootste lol in het maken van de tuin. Ze leerde heel veel van elkaar en ook loste ze samen alles op.  Janneke had haar vriendjes de kans gegeven om zelf met oplossingen te komen zolang haar spaarvarken maar niet kapot hoefde. En de vriendjes hadden Jip weten te overtuigen en bedachten nog mooiere oplossingen. Het maken van de speeltuin was echt samenspel geworden en iedereen was blij.

Einde…..?

Permanente koppeling naar dit artikel: http://agilethings.nl/jip-en-janneke/

 • Pingback: Scrum in Jip-en-Janneketaal - buxx.nl()

 • readymo

  Heel goed verwoord in klare jip en janneke taal hoe Scrum werkt

 • Veronique Sonsma

  Just love it. Completely explains the concept and the benefits. Can we have a similar story in English please. I am sure that there is an equivalent that would work internationally.

 • Frank van Berlo

  Nice story. Guiding principles of Agile/Scrum are proven and mature, I love them, but now what if Jip is somebody who doesn’t know anything about playgrounds and Janneke has to cope with standard playgrounds which she only can configure and not build. How to find the best Product Owner, Scrum Master and Roadmap towards a mix of Jip’s requirements and Janneke’s list of configurables in an output/outcome based delivery of playgrounds?
  Is it just a matter of choosing what is out there or better to build a Playground from scratch? And is Jip’s knowledge on playgrounds mature enough to make the right decisions?
  In other words this story focusses on Janneke’s pitfall, but Jip could also be a high risk in the Playground delivery, who needs to make decisions for his entire business stakeholder network. To be continued with high precaution and small steps…?

 • Zie het me al uitleggen als metafoor bij een opdrachtgever op deze manier !.

 • Pingback: Jip en Janneke doen Scrum/Agile « Best of Agile()

 • Emiel

  Voor de niet IT-ers: de manier waarop Jip en Janneke het hebben aangepakt wordt de waterval methode genoemd: vooraf alles vastleggen en dan pas beginnen.
  Agile: gaandeweg bepalen (en ontdekken en ondervinden) wat je wil zodat je tijdens het bouwen ook gemakkelijk wijzigingen kunt meenemen.

 • Pingback: Scrum | mirandadegroot()

 • Marcel Kouwenberg

  Heel mooi verhaal en ik ondersteun ook de stelling van het artikel.

  Alleen…

  ik mis de kritische noot, het is nu meer een salesverhaal. Bij scrum verlies je het uiteindelijke doel soms uit het oog. Die valkuil mag er wel bij. Als je het doel als vertrekpunt houdt krijg je een speeltuin waar je lekker in kan spelen zonder teveel tijd te spenderen aan ‘overdreven’ zaken zoals een glijbaan die over de kop gaat.

  Scrum is een geweldige denkwijze/methode maar het verhaal is beter als de valkuilen er ook bij zet.

  • Eens. Maar om het verhaal Jip en Janneke te houden is het goed om soms even de valkuilen weg te laten ten goede van de boodschap. Dit verhaal heb ik geschreven omdat ik veel vragen kreeg over een eenvoudige uitleg. Het zou complexer worden als ik daar ook alle details ga aanbrengen. Overigens ben ik van mening dat het uiteindelijke doel wel in zicht te houden is. Ik ben van mening dat Scrum en Agile er juist voor zorgen dat je een helder overzicht en beeld blijft houden. Alleen kan dat beeld gaandeweg veranderen. Maar is dat erg vraag ik me af. Ik denk het niet. Als je alleen maar focus legt op bv huidige sprint dan is dat dus valkuil.

 • Pingback: Scrum uitgelegd met behulp van Jip en Janneke « Ambatchdotcom seocontest()

 • Martine

  Vond het leuk om te lezen, maar alsjeblieft….de spel -en grammaticafouten? ontelbaar. Zonde man. Stuur het mij even en ik haal ze eruit.

  • Jdwaijerjessika

   Jip en janneke maakt dat niets uit….die hebben andere kwaliteiten…

 • Pingback: Ketensamenwerking in Jip en Janneke taal | Strategisch management in de bouwsector()

 • Mark Joosten

  Fantastisch verhaal! Zelf ben ik geen IT’er maar door mijn werk heb ik bijna iedere week wel een aantal gesprekken met .NET ontwikkelaars. Inmiddels ben ik redelijk op de hoogte van agile en de waterval methode, maar dit verhaal maakt het allemaal nog duidelijker. Bedankt!

 • Letterlijk Scrum in Jip en Janneke taal, waar menig manager om vraagt! Is misschien niet wat ze bedoelden toen ze dat vroegen (ahum), maar geeft wel de mogelijkheid om eens verder te praten en samen te kijken wat hem/haar zou helpen :-). Prachtig!

 • jessika de waijer

  Ik hou van jip en janneke taal…zouden we meer moeten doen …

 • Marcel

  Zo te zien weet Janneke niet zo veel van het maken van speeltuinen af. Ik zou zeggen, cut-out-middle-man en laat Jip alles regelen met de vriendjes van Janneke 🙂

 • Pingback: Scrum | UX Works()