«

»

Feb 14

Manifesto

Het kan voorkomen dat halverwege een Scrum project er opeens iets gaat kriebelen. Het voelt opeens niet meer veilig en goed. De agile manier van denken is niet voor iedereen weggelegd en helaas zijn hier mensen onder in een leidinggevend of opdrachtgevers rol. Opeens is de transparante manier van werken niet meer helder. Of moet er gerapporteerd worden op een Prince 2 manier. En dan staat van het ene op het andere moment Scrum onder druk.

Er moeten plannen worden geschreven. Gantt charts worden gewenst. En een planning voor de lange termijn moet worden afgegeven. Niets is meer zoals het was. En opeens bevind je je in de donkere middeleeuwen. Uit hoeken en gaten springen project managers naar voren die gretig met plannen in de weer gaan. Userstories heten opeens requirments en velocity is slechts een getal. Het is niet de eerste keer dat ik zoiets mee maak. Meestal weet ik het wel weer goed te draaien. Maar soms is het vechten tegen de bierkaai.

Ik heb niets tegen een project aanpak met Prince 2 alleen moet je het niet halverwege een Scrum project insteken. Niet alleen maak je er zaken weer onduidelijk door. Je hebt in principe geen voorgeschiedenis. Er is geen functioneel ontwerp waar je opeens op terug kunt vallen en je valt opeens een team aan die gewend is om met zelfmanagement om te gaan en sterker nog, gewend is om zelfstandig te mogen werken.  De motivatie van zo’n team krijgt een enorme domper. Je zal het in eerste instantie niet merken maar het zal op lange termijn meer en meer voelbaar worden. Er moet weer gewerkt worden zoals andere dat zeggen. Binnen een tijdframe die onrealistisch is en met wensen die eenvoudig niet kunnen.

Maar wat is de oorzaak van deze omslag. Waarom worden sommige Scrum projecten opeens overspoeld door een waterval. Het kan eigenlijk maar door een ding komen. Het gevoel van het kwijtraken van grip. En dat ligt niet aan Scrum. Als er iets is wat transparant en helder is dan is dat deze agile aanpak. Maar als je daar niet bij betrokken bent en je bent gewend om documenten te lezen en plannen door te spitten dan is die transparantie net zoiets als een onzichtbaar project. Maar dat is dus niet de schuld van de manier hoe het project wordt aangestuurd.

Het heeft volgens mij te maken met het Agile gevoel. Je kunt nog zulke mooie grafieken presenteren. Een helder productbacklog maken en iedere dag de sprint kunnen toelichten. Als er geen gevoel bij is dan gaat het ergens mislopen.  Het is heel lastig om beslisser van een project af te houden als ze geen weet hebben wat er aan de basis ligt van Scrum. Het is niet een project aanpak zoals sommige denken. Het is een manier van denken en omgaan met veranderingen binnen een project. Als het Agile Manifesto niet bekend is bij beleids en beslissings makers dan kom je niet ver. Natuurlijk, in het begin gaat het goed maar na een tijdje gaat het knagen. Het gevoel van onbehagen bekruipt langzaam de mensen.

Hoe kun je er dan voor zorgen dat het niet gebeurd. Dat een project in Scrum blijft lopen en dat iedereen weer happy is. Alleen Scrum verkopen is niet genoeg. Want je blijft dan alleen over de projectaanpak spreken en niet over wat er achter zit. Het is van belang dat de Agile gedachten de boventoon gaat voeren. Dat iedereen het belang ervan inziet. En vooral dat juist de leiding en beslissers het als een tweede huid gaan dragen. Je kunt er een goede presentatie over opzetten en je kunt ze om te beginnen eens sturen naar het Agile Manifesto op www.agilemanifesto.org. Het is niet zomaar een lijstje. Hele grote jongens uit de software industrie zitten erachter en als je de lijst met commitments doorspit zie je flinke namen voorbij komen. Het is niet zomaar een padvindersclubje. Het is serieuze business. Als de Agile filosofie tussen de oren zit. Komt Scrum vanzelf. En loop je minder het risico dat een project met moeite opstart in Scrum of halverwege stopt.

Nog even voor hen die te lui zijn om naar dat Manifesto te zoeken. Hierbij de punten even op een rijtje

Mensen en hun onderlinge interactie boven processen and tools
Werkende software boven allesomvattende documentatie
Samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen
Inspelen op verandering boven het volgen van een plan

Het is zo eenvoudig….

Permanente koppeling naar dit artikel: http://agilethings.nl/manifesto/